Albüm İncelemesi: EXIST, "Hijacking The Zeitgeist"

Albüm İncelemesi: EXIST, "Hijacking The Zeitgeist"

Albüm İncelemesi: EXIST, "Hijacking The Zeitgeist"
Albüm İncelemesi: EXIST, "Hijacking The Zeitgeist"

Albüm İncelemesi: EXIST, "Hijacking The Zeitgeist"

Yaklaşık 15 yıldır üstün progresif/teknik death metal müziği yapan Amerikan dörtlüsü Exist, seslerini kökten değiştirmek yerine, şeytanca saldırganlık, caz füzyon enstrümantasyonu ve huzur verici temiz geçişlerin dengesini sürekli olarak geliştirmişlerdir. İlk olarak 2010'daki In Mirrors EP'sinde hayranları etkileyen bu dengenin son LP'leri olan "Hijacking the Zeitgeist", 2020'deki "Egoiista"nın ardından bir kez daha çıtayı yükseltiyor. Özellikle yeni bir kadro ile desteklenen kayıt, genellikle sürükleyici bir deneyim sunuyor ve incelikleri, simetrisi ve ekonomik süresiyle mümkün olduğunca sık geri dönmenizi isteyecek.

Hijacking the Zeitgeist gibi önceki tüm albümleri gibi, Max Phelps (Cynic) ve basçı/vokalist Alex Weber (WAIT) tarafından yönlendiriliyor. Davulcu Brody Smith (Satyr) de geri dönüyor; ancak LP, uzun süreli gitarist Matt Rossa'nın ayrılışını işaret ediyor. Onun yerine, synth görevini de üstlenen Charles Eron (WAIT) geliyor. Exist, Ekim 2023'te Facebook üzerinden yaptığı açıklamada bu değişimi şu şekilde belirtti:

"Sadece, Matt'in bizimle geçirdiği zamanın sona erdiğini hissettiği ve ... yoluna devam etme zamanının geldiğini hissettiği söylenebilir. Matt'in yeteneklerini, dostluğunu ve komik numaralarını özleyeceğiz, ancak kararına saygı duyuyoruz ve ... onu her zaman aile olarak göreceğiz ... Charles Eron, bu yeni albümde çeşitli duyarlıkları, gitar çalma yeteneklerini ve ses manzaralarını önemli ölçüde etkiledi. Charlie'nin WAIT projesinde bizimle uzun yıllara dayanan büyük bir müzikal ilişkisi vardı ve grubun erken günlerinden beri sahnede yer alıyor, bu yüzden onu kucaklamak oldukça doğal hissettiriyor."

Gerçekten de, Eron, grubun on yıldan fazla süredir işe yarayan her şeyi sürdürmesini sağlıyor.

Albümün oluşturulmasıyla ilgili olarak, Phelps, "Bu albümü yaparken yaşadığımız en eğlenceli deneyimdi," diyor ve ekliyor: "Müzikal olarak, bu albümün grup için hem daha ağır bir sesi hem de çok daha kompakt düzenlemeleri temsil ettiğini düşünüyorum. Belki de son birkaç albümün grubun yönü açısından "Permanent Waves" veya "Moving Pictures" (Rush hayranları için) gibi olduğunu söylemek adil olur."

Önceki yayınlardan çok da farklı olmasa da, Hijacking the Zeitgeist'in 36 dakikalık süresi kesinlikle onu Exist'in şimdiye kadar en kolay sindirilebilir ve sürekli ilgi çekici koleksiyonu yapıyor.

Ayrıca, canlandırıcı homurdanmalar ve sakin şarkılarının denendiği ve doğrulandığı gerçeği de sırayla tamamen ortaya çıkıyor. Açılış parçası "Blue Light Infinite" - Phelps'in açıkladığı gibi, "teknolojiye olan takıntımızın bağımlılık yapıcı ve aldatıcı doğası" hakkında bir şarkı - bu gidip gelme parlaklığının özellikle çekici bir örneğini sunuyor. Başka yerlerde, "A Path to Nowhere" ve "One Degree Removed from Human" eşit derecede büyüleyici sonuçlarla izliyor, "Funeral Toll" ise ikisini bir araya getirerek etkileyici zenginlikler elde ediyor.

Bu parçalar kesinlikle Death, BTBAM, Fallujah, Persefone ve evet, Cynic gibi gruplarla karşılaştırmaları hak ediyor. Aynı şekilde, zorlayıcı ve esnek - ancak asla aşırı gösterişli olmayan - düzenlemeler de öyle. Özellikle, "Thief of Joy", göz alıcı gitar notalarının ve huzurlu atmosferik sapmaların (veya etrafında) altında veya çevresinde hızla ilerleyen riffler ve ritimlerin mükemmel karşıtlıklarını sunuyor. Ardından, hem başlık parçası hem de "Window to the All" canlı caz füzyon neşeliğine dokunuyor.

Exist, Hijacking the Zeitgeist ile kendilerini bir kez daha aşmış durumda. Eron'u Rossa'nın harika bir yerine getirmesinin ötesinde, grupun bütün olarak her yönden mükemmelliğini sürdürdüğünü görüyoruz. Önceki kayıtları gereksiz uzun olmasa da, bu kaydın daha kısa olması sadece onu daha odaklı ve yeniden dinlenebilir hale getiriyor. Her durumda, mümkün olan en kısa sürede kontrol edin!